Andalusia, muutakin kuin turistikohde

Date

Avarra näkemystäsi Andalusiasta

Flamencon ja Picasson synnyinseutu on paljon muutakin kuin pelkkä turistikohde.

ROOMAN vallan aikana nimellä Baetica tunnettu Andalusian itsehallintoalue sijaitsee Espanjan etelärannikolla sekä Välimeren, Atlantin valtameren, että vuorien syleilyssä.

Viimeksi mainittuja seudulla riittää – yli puolet Andalusian itsehallintoalueesta sijaitsee päälle viidensadan metrin korkeudella merenpinnasta. Alueen maakunnat on nimetty pääkaupunkiensa mukaan, ja suuruusjärjestyksessä ne ovat Sevilla, Málaga, Cádiz, Granada, Córdoba, Almería, Jaén ja Huelva.

Huikeat vuoristomaisemat, upeat rannat ja lempeän lämmin välimerellinen ilmasto ovat tehneet Andalusiasta suositun turistikohteen.

Andalusialaiset osaavat nauttia elämästä ja rentoutua. Lähde mukaan ja ole kuin andalusialainen, ota rennosti ja nauti elämästä hetkessä.

Osallistu myös alueen perinteisiin juhliin ja festivaaleihin, kuten Semana Santaan ja Feria de Abriliin, oppiaksesi lisää Andalusian kulttuurista ja perinteistä.

NYT SYÖDÄÄN, ¡A COMER!

Espanjalaisessa ruokakulttuurissa voidaan nähdä suurta alueellista vaihtelua ja erikoisuuksia. Andalusiassa sekä tapas- että torikulttuuri ovat voimissaan, ja erityisen suosittuja ovat tuoreet merenelävät eri tavoin tarjoiltuna.

Ruoanlaittoperinne ammentaa muinaisesta Roomasta, ja jälkensä ovat siihen jättäneet myös esimerkiksi maurit, kreikkalaiset, visigootit sekä foinikialaiset.

Andalusia on keittojen aluetta, ja varsinkin gazpacho on kesäkaudella saatavilla kaikkialla. Tämä samettinen, kylmä tomaattikeitto on yksi paikallisista erikoisuuksista, joka virkistää ja ravitsee kuumana hellepäivänä.

Samaan kategoriaan kuuluu myös paistettuja muikkuja muistuttava pescaito frito, eli paistetut pikkukalat, joita historioitsijoiden mukaan nauttivat myös muinaiset roomalaiset. Resepti ei ole muinaisista ajoista muuttunut: tuoreet, pienet kalat pyöräytetään kokonaisena jauhossa, paistetaan oliiviöljyssä ja maustetaan suolalla.

Ruokalaji nimeltä espetos on puolestaan pitkässä vartaassa grillattuja ja paahdettuja sardiineja, joita löytää helposti rannikkokaupunkien rantakatujen ravintoloista. Nämä tikkusardiinit ovat niin merkittävä osa paikallista ruokakulttuuria, että niitä on jopa esitetty Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle.

TAPAKSIA JA MAAILMAN PARHAITA VIINEJÄ

Andalusian Granadassa tapaskulttuuri poikkeaa siitä, mihin Suomessa on totuttu. Granadassa tapakset nimittäin saadaan yleensä ilmaiseksi ravintolassa tilattujen juomien ohessa.

Usein tarjoilija valitsee, mitä tapaksia tarjoaa – pöytään saattaa tulla esimerkiksi herkullista, paikallista juustoa, makkaraa, kinkkua, paistettuja pikkukaloja eli pescaito frito tai papas a lo pobre eli köyhän miehen perunoita. Kaikki maistuu taatusti ihanalta Alhambra-oluen tai Granadassa tuotetun viinin ohessa.

Espanjalaiseen juomakulttuuriin kuuluu vahvasti sherry. Sherry on väkevöityä viiniä, jota valmistetaan ainoastaan tietyllä Jerezin alueella juuri Andalusiassa. Mitkä tahansa rypäleet eivät kelpaa, vaan sallittuja ovat ainoastaan lajikkeet Palomino, Moscatel ja Pedro Ximénez.

SEVILLASSA KITARA SOI JASMIININ TUOKSUSSA

Andalusian alueen pääkaupunki Sevillassa tuoksuu jasmiini ja saatat kuulla vienon espanjalaisen kitaran soivan kaduilla käyskennellessäsi. Historiallisia monumentteja kaupungissa on lukuisia, ja näkemisen arvoinen on esimerkiksi Sevillan katedraali, joka on maailman suurin goottilaista tyylisuuntaa edustava katedraali, sekä Unescon maailmanperintökohde.

Katedraalissa riittää ihailtavaa julkisivusta kellotorniin (La Giralda), holvistoon, lasimaalauksiin ja ruusuikkunoihin.

Vaikuttavia monumentteja Sevillassa ovat myös Alcazarin palatsikompleksi, uusbarokkiteatteri Lope de Vega sekä Sevillan historiallisessa keskustassa sijaitseva Plaza Nueva joka on Sevillan hallinnollinen keskus.

ANDALUSIAN­HEVOSTEN KOTI CÓRDOBA

Córdoba on Andalusian pääkaupunkia Sevillaa hieman pienempi kaupunki, jossa voi aistia kaikuja vanhan arabivallan ajoilta.

Kaupungin suurin nähtävyys on 700-900 luvuilla rakennettu moskeija-katedraali. Historiallinen vanha kaupunki on maailmanperintökohde, jonka kaduilla tutkimusmatkailija voi tuoksutella appelsiininkukkia, viihtyä eloisissa tavernoissa ja aukioilla, maistella paikallisia ruokia tai seurata flamencoesityksiä.

Vierailu kuninkaallisilla talleilla on todella elämys. Huippuluokan hevosina pidetyt, näyttävät ja ylväät andalusianhevoset ovat juuri täältä kotoisin. Talleilla vierailun lisäksi kävijän on mahdollista osallistua myös hevosnäytöksiin.

FLAMENCO

Moni tietää flamencon olevan espanjalaista syntyä, mutta tiesitkö, että se on kotoisin nimenomaan Andalusiasta?

Tämän intensiivisen ja rytmikkään musiikki- ja tanssilajin arvellaan kehittyneen 1400-luvulla seudulla asuneiden maurien, juutalaisten ja mustalaisten keskuudessa, eikä vähemmistöjen luoma, kiihkeä ilmaisumuoto nauttinut aluksi Espanjassa minkäänlaista arvostusta. Sittemmin siitä on tullut vahva espanjalaisuuden symboli ja tämä elävä taidemuoto on nostettu myös Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle.

MAAILMANPERINTÖ­KOHTEIDEN JA KULTTUURIN KAVALKADI

Tällä hetkellä Espanjassa on maailman neljänneksi eniten Unescon maailmanperintökohteita. Andalusiassa niitä jo mainittujen lisäksi ovat esimerkiksi muinainen kuninkaiden palatsi Alhambra, joka sijaitsee Granadassa.

Kukkulalle rakennettu palatsilinnoitus on koristeltu värikkätillä tiilillä, kauniilla arabialaisella kalligrafialla ja pitsimäisillä arabeskikuvioilla. Se on ainoa nykyaikaan säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi koko maailmassa.

Granadassa sijaitsee myös Generalifen palatsi upeine puutarhoineen. Tämä linna on palvellut sulttaanien kesäpalatsina ja maaseutukotina, ja nykyään sen kauniiden kasvien ja suihkulähteiden värittämä maisema tunnetaan parhaiten säilyneenä todisteena Espanjan muslimien keskiajalla harjoittamasta puutarha-arkkitehtuurista.

Kolmas Granadassa sijaitseva Unescon maailmanperintökohde on Albaicínin alue, joka kohoaa Alhambraa vastapäätä. Tässä kaupunginosassa mauriaikaiset kapeat kujat mutkittelevat johdattaen vierailijan esimerkiksi arabialaiseen kylpylään sekä Granadan arkeologiseen museoon.

Renessanssiaikaiset kaupungit Úbeda ja Baeza puolestaan sijaitsevat Jaénin maakunnassa. Pelkästään Úbedassa on liki viisikymmentä monumenttia, joista tärkeimpänä voidaan mainita Vázquez de Molinan aukio.

Aukiolla riittää kaunista katsottavaa: siellä sijaitsevat niin kaupungintalo, markiisi de Manceran palatsi, El Salvadorin pyhä kappeli kuin renessanssiaikainen suihkulähde sekä merkittävän renessanssiarkkitehti Andrés de Vandelviran monumentti.

Pablo Picasson kuolemasta tulee  vuonna 2023 kuluneeksi viisikymmentä vuotta ja taitelija juhlitaan ympäri Espanjaa aivan erityisin tavoin. Málaga on Picasson tarinassa tärkeä paikka, sillä onhan taiteilija syntynyt siellä vuonna 1881.

Picasson syntymäkoti Plaza de la Merced -aukion laidalla on museoitu ja se kantaa yksinkertaista nimeä Casa Natal de Picasso. Málagassa on lisäksi toinenkin virallinen museo Picasso. Nämä molemmat pitävät sisällään varsin kattavan kokoelman 1900-luvun vaikuttavimman taiteilijan töitä.

Varsinkin talvikaudella kun Suomessa pakkanen paukkuu tai räntä roiskuu, on Espanjan ilmasto on miellyttävä ja aurinkoinen. Seutu on täydellinen kohde, halusitpa sitten urheilla ja harrastaa, levätä ja nautiskella tai kokea rennon kaupunkiloman kaikkien palveluiden äärellä, espanjalaisen kulttuurin ja kauneuden ympäröimänä.

Teksti (lyhennetty) blogikirjoitus Helsingin sanomat 04.10.2023.
Kuvat Rantakyla Group /Freepik

MORE
ARTICLES