Ohjeita vuokralaiselle

Täältä löydät ison nipun hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja vuokra-ajallesi.

Ja kysyhän ihmeessä jos jokin asia jäi mietityttämään!

PUUTTEET JA VAHINGOT

Mikäli havaitset huoneistossa puutteita, vikoja, yms. niin kerrothan niistä meille  ensimmäisten 72 tunnin kuluessa, jotta voimme hoitaa asian pikaisesti kuntoon ja sinulta poistuu vastuu niistä. Vahinkoja sattuu ja tapahtuu. Jos sinulle majoituksesi aikana niin käy, ilmoitathan reilusti  niistä  toimistollemme (saatat olla korvausvelvollinen). Älä suorita omatoimisia korjauksia ettei aiheudu  suurempia vahinkoja.
Tutustu vuokralaisen velvollisuuksiin täältä.

AVAIMET, OVIEN LUKITUS JA TURVALLISUUS

Lukitsethan huoneiston oven aina huolellisesti (takalukkoon) huoneistosta poistuttaessa. Sulje ikkunat ja laske  persiana:t (jos on)  alas.

Oman turvallisuutesi vuoksi lukitse huoneistosi ovi öisin takalukkoon. Älä kuitenkaan jätä avainta roikkumaan sisäpuolelta lukkopesään, koska se vaikeuttaa mahdollisia pelastustoimenpiteitä hätätilanteessa.

  • Muistathan, että olet vastuussa sinulle luovutetuista huoneiston avaimista, ja korvausvelvollinen (lukkopesän vaihto) mikäli kadotat avaimet tai  ne sinulta varastetaan.  Ethän teetä lisäavaimia ilman omistajan lupaa.

Turvallisuussyistä taloyhtiön alaovea tai huoneiston ovea ei tule  avata tuntemattomille (kurkista ovisilmästä tulijat, kysy sisäpuhelimella kuka alasummeria soittelee). Ethän koskaan päästä tuntemattomia henkilöitä asuntosi sisälle.  Ole erityisen  varovainen ns. kaasu- ja sähkölaitteiden huijari-tarkastajien suhteen, heitä ei saa päästää sisälle (eikä maksaa pyydettyjä summia). Rantakyla/huoneiston omistaja ei ole vastuussa huoneistoon jätetyistä henkilökohtaisista tavaroista. Ilmoitamme sinulle  aina etukäteen mikäli huoneistoosi on kauttamme tulossa huoltomies tai muuta teknistä  henkilökuntaa.  

elderly couple

HUONEISTON SIISTEYDEN YLLÄPITO, ROSKAT, TUULETUS JA LOPPUSIIVOUS

Majoituksesi aikana vuokra-asunto on sinun kotisi. 

Pidäthän kotisi siisteydestä ja liinavaatteiden säännöllisestä huollosta asianmukaisesti huolta

  • Käytäthän omia rantapyyhkeitäsi altaalla tai rannalla, älä käytä huoneiston pyyhkeitä aurinkokylvyistä nauttimiseen.
  • Jotta kotiisi ei pesiytyisi “kutsumattomia vieraita” (muurahaiset, torakat ja muut ötökkäiset) niin muista viedä roskat päivittäin yleisille roskankeräyspisteille.

Välimeren ilmaston kosteusprosentti on hyvin korkea, tästä johtuen huoneistoihin talvikaudella saattaa kertyä kosteutta. Huoneiston päivittäinen tuuletus (läpiveto jos vain mahdollista) on hyvin tarpeellista kosteusvaurioiden välttämiseksi. Niksi: jätä vaatekaappien ovet  pikkuisen raolleen niin  ilma pääsee kiertämään. Suihkun tai kylvyn jälkeen muistathan  tuulettaa kylpyhuone hyvin (ikkuna auki, jos sellainen on – kylpyhuoneen ovi auki ja lähin ikkuna auki). 

Kosteisiin tiloihin kertyy helposti pintahometta (ei vaarallista). Homeen voi poistaa käyttämällä lejía:aa eli kloriittia (hansikkaat käteen, varo tekstiileille roiskumista, syövyttää värit).

LUETHAN TARKASTI ohjeet lähtöpäivää varten, löydät ne täältä.

 

SÄHKÖT, LÄMMITYS JA ILMASTOINTI

 

Mikäli huoneiston sähkökapasiteettia kuormitetaan liikaa, saattaa automaattisulake kytkeä sähköt päältä pois (hyvin tavallista). Tarkista sähkötaulusta nämä ”nappulat”, nosta kaikki  yläasentoon. Mikäli siitä huolimatta sähköt eivät toimi, tarkista onko kysymyksessä yleisempi sähkökatko taloyhtiössä tai alueella.

Sähkön hinta  on Espanjassa korkea. Lämmitä (ja viilennä) ilmastoystävällisesti niin kukkarosikin kiittää.

Jos asuntosi parvekkeella on muovipullo ilmalämpöpumpun/ilmastointilaitteen kondensaatiovedelle niin muistathan tyhjentää se päivittäin ettei vesi valu alakertaan ja pilaa naapurisopua. Lämmitys tuottaa vähemmän kondensaatiovettä kuin ilmastoinnin käyttö.

woman

PYYKIN- JA ASTIANPESUKONE, KAHVIN- JA VEDENKEITIN

Suurimmassa osassa pyykin- ja astianpesukoneita on ns. lämpölukko, eli ensin sammutetaan virta, ja odotetaan muutama minuutti ennen kuin aukaistaan oviMaltathan  odottaa ennenkuin aukaiset koneen luukun/oven ettei kahva mene rikki.

Valitettavasti joudut laskunmaksajaksi jos pesukoneen aukaisukahvat edellä mainitusta syystä…..

Suosittelemme pesukoneisiin käytettäväksi kalkinpoistoainetta, esim Antical:a muutaman kerran kuukaudessa.

Käytä kahvin- ja vedenkeittimissä pullovettä eikä kalkkista vesijohtovettä. Saat paremmat kahvit kun huollat keittimet säännöllisesti ja puhdistat keittimestä kalkit  muutaman kuukauden välein, käyttämällä joko etikkaa tai valmiita puhdistuaineita (descalcificador).  

Keittimet tukkeutuvat kalkista helposti ja seuraavan vuokralaisen kahvinsaanti on vaarassa.

woman

KAASULLA TOIMIVA VEDENLÄMMITIN  JA KAASULIESI 

Turvallisuussyistä jätä ikkuna rakoselleen kun käytät  kaasulaitteita. Älä koskaan peitä ilmastointireikiä, älä myöskään manipuloi kaasulaitteita.

Ohjeet kaasupullon tilausta varten, pullon voi tilata:

  • Puhelimitse Moreno Rivera:lta, puh 952 58 71 00. Jätä automaattiin nimesi, tarkka osoite ja puhelinnumero (espanjalainen), sekä kuinka monta pulloa haluat. 1–una botella , 2-dos botellas. Kaasuauton pojat tuovat pullon ovelle, silloin täytyisi olla kotosalla (maksu suoraan kaasupojille).
  • Joidenkin taloyhtiöiden ns. talonmies (portero) hoitaa pullon tilauksen, silloin pullo myös maksetaan hänelle (jätäthän tippiä palvelusta).
  • Kaasupulloja voi ostaa myös huoltoasemilta (gasolinera).

Muistathan huolehtia uuden pullon hankkimisesta tyhjentyneen  tilalle, seuraavan on ikävä tulla lomakotiin jos saapuessa pullot ovat tyhjänä…

TV, POLTTIMOT, PERSIANAT JA PARVEKKEEN KALUSTEET 

Ellet ole televisioteknikko niin jätäthän tv-kanavoiden uudelleenvirityksen ammattilaiselle. Mikäli ne kanavat on sekoiteltu pahasti niin saattaapi tulla perästäpäin oikean teknikon käynnistä laskua sinulle.

Jos kodissasi polttimot palavat majoituksesi aikana niin käyhän ostamassa  uudet simahtaneiden tilalle (ei kannata ostaa halpis- eli kiinakaupasta), osta myös tarvittaessa uudet patterit erilaisiin huoneistossa oleviin kaukosäätimiin. 

Nosta ja laske persiana:t eli ikkunoiden ulkopuolella olevat ns. valokaihtimet  varovasti ettei tule vahinkoja. Maltti on valttia eli älä riuhdo tai revi, väärinkäytöstä tulee laskua sinulle… Toisinaan persiana ”jumittaa” alas laskiessa, nykäise varovasti  kädellä sitä alaspäin samalla kun löysäät hihnasta.

Talvikuukausien rajusti puhaltava tuuli saattaa riepotella rajustikin parvekkeellasi olevia markiiseja/huonekaluja/pehmusteita/vaatteita. Ennakoi vahinkoja, äläkä jätä tuulisella säällä parvekkeelle mitään minkä tuuli voi tempaista mennessään.

Tupakointi ja lemmikit

Tupakointi on ehdottomasti kielletty huoneiston sisätiloissa. Mikäli vuokralainen rikkoisi tupakointikieltoa, on Rantakyla Group:lla oikeus periä lisämaksu huoneiston siivouksesta ja huoneiston kaikkien tekstiilien pesusta.

Lemmikkien pitämisestä / tuomisesta vuokrahuoneistoon, täältä löydät lisätietoa.