Vuokralaisen velvollisuudet

Täältä löydät tiivistetyt ohjeet velvollisuuksista koskien vuokranmaksua, asunnon ylläpitohoitoa, ja sääntöjä taloyhteisön rauhan säilyttämiseksi.

Maksa vuokra sovitusti

Vuokralaisen pääasiallinen velvollisuus on maksaa vuokra (+ muut asumiskulut) sovittuna ajankohtana ja sovitulla summalla. Vuokranmaksu on yleensä kuukausittain, kuun ensimmäisten viiden päivän aikana.
Vuokran (+ muut asumiskulut) voi maksaa tilillemme tai toimistollemme huomioiden, että toimistollamme ei ole makspäätettä.

Jos et huolehdi vuokranmaksuistasi ajallaan, maksettavaksesi voi tulla vuokran lisäksi viivästyskorkoja ja perintäkuluja. Vuokranmaksujen jatkuva epäsäännöllinen maksaminen voivat myös oikeuttaa vuokranantajan purkamaan sopimuksen ilman erillistä varoitusta.

Jos et jonkin yllättävän syyn takia joskus pysty maksamaan vuokraa ajallaan, ota tällöin välittömästi yhteys yritykseemme.

Hoida asuntoa huolellisesti

Huoneistoa on hoidettava huolellisesti. Olet velvollinen korvaamaan asunnon omistajalle vahingon, jonka tahallisesti taikka laiminlyönnilläsi tai muulla huolimattomuudellasi aiheutat huoneistolle. Vastaat myös huoneistossa luvallasi oleskelevien henkilöiden toiminnasta.

Normaalin viikoittaisen ylläpitosiivouksen lisäksi vastuullasi on huolehtia esimerkiksi lamppujen vaihdosta sekä lattiakaivojen ja liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistuksesta. Sinun kannattaa pyytää vuokranantajalta ohjeet, mitkä kaikki huoltotyöt kuuluvat vastuullesi.

Huomioi, ettet lähtökohtaisesti saa tehdä asunnossa korjaus- tai muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa. Et saa tehdä muutoksia ilman lupaa, vaikka maksaisit remontin itse.

Noudata vuokrasopimuksen ehtoja

Jos esimerkiksi vuokrasopimuksessa kielletään lemmikkien pito, sinulla ei ole oikeutta tuoda lemmikkejä asuntoon (edes vierailulle). Mikäli rikot kieltoa niin vuokranantaja voi vaatia sinua maksamaan kaikkien kodin tekstiilien pesettämisen pesulassa.

Mikäli tupakointi on kielletty asunnossa/terassilla, silloin et voi polttaa tupakkaa vuokrakodissasi edes parvekkeella. Mikäli rikot kieltoa, niin maksettavaksesi voi tulla kaikkien kodin tekstiilien pesytys pesulassa.

Sinulla on oikeus käyttää huoneistoa vain siihen, mihin se on tarkoitettu. Jos huoneisto on tarkoitettu asumiseen, et voi käyttää huoneistoa liiketilana.

Vuokralaisella ei ole oikeutta jälleenvuokrata asuntoa tai osaa asunnosta (kimppa-asuminen) toiselle henkilölle.

Vuokrasopimuksen purkaminen on omistajan / Rantakyla Group:n puolelta  keino reagoida vuokralaisen sopimusrikkomuksiin tai velvollisuuksiaan laiminlyövän vuokralaisen menettelyyn.
Yleisimpiä vuokranantajan vuokrasopimuksen purkamisperusteita ovat sovitun vuokran/sähkölaskujen yms. maksamatta jättäminen, lemmikin  luvaton pito huoneistossa, tupakoiminen sisätiloissa, naapureita häiritsevän elämän vietto, alivuokralaistoiminta, käyttötarkoituksen vastainen käyttö, huoneiston huono ylläpito ja taloyhteisön sääntöjen rikkominen.

Säilytä avaimet huolellisesti

Olet velvollinen säilyttämään asunnon avaimia huolellisesti koko vuokrasuhteesi ajan. Tämä koskee myös mahdollisia uima-allaskortteja sekä autohallin amaimia ja kaukosäätimiä.
Vuokrasuhteen päättyessä sinun on luovutettava Rantakyla Group:lle sama määrä avaimia, kuin mitä olet vuokrasuhteen alkaessa saanut.

Mikäli huolimattomuuttasi kadotat avaimet, joudut korvaamaan asunnon omistajalle uusien hankkimisen sekä lukkojen vaihdosta aiheutuvat kustannukset.

key handover

Ilmoita vuokranantajalle vahingosta

Sinun on viipymättä ilmoitettava Rantakyla Group:lle huoneiston vahingoittumisesta. Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä.

Hätätilanteissa toimi vuokranantajan antamien ohjeiden mukaan.

Ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa siihen, että joudut vastaamaan laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta.

Taloyhteisön säännöt

Vuokralaisella on velvollisuus noudattaa taloyhteisön järjestyssääntöjä (esim. uima-altaan käyttöaikoja, mahdollista grillamista parvekkeella), naapureiden asumisrauhaa ja välttää häiritsevää käytöstä, kuten liiallisen melun tuottamista.

Yleensä taloyhteisön hiljaisuus on klo 23 – 07 välisenä aikana.

Sinun tulee huolehtia, että myös vieraasi noudattavat järjestyssääntöjä.